Politica

Von der Leyen: Suntem într-o eră a reînarmării. Plan de 800 de miliarde de euro pentru apărare

Ucraina este în meniul marilor puteri și Europa nu are încă un loc la masă. Citiți blogul live al Euractiv pentru informații noi.

“Suntem într-o eră a reînarmării. Și Europa este pregătită să-și sporească masiv cheltuielile de apărare. Atât pentru a răspunde urgenței pe termen scurt de a acționa și de a sprijini Ucraina, dar și pentru a răspunde nevoii pe termen lung de a ne asuma mult mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate europeană”, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Executivului european a anunțat că a trimis o scrisoare liderilor europeni înaintea Consiliului European de joi, în care a detaliat Planul ReArm Europe, un set de propuneri care se concentrează asupra modului de utilizare a tuturor pârghiilor financiare pe care le are UE la dispoziție pentru a ajuta statele membre să crească “rapid și semnificativ cheltuielile pentru capacitățile de apărare”.  

Acest plan are cinci puncte:

“Prima parte a ReArm Europe este de a declanșa utilizarea finanțării publice în apărare la nivel național. Statele membre sunt gata să investească mai mult în propria lor securitate dacă au spațiu fiscal. Și trebuie să le dăm posibilitatea să facă acest lucru. Acesta este motivul pentru care vom propune în scurt timp activarea clauzei naționale a Pactului de Stabilitate și Dezvoltare, care va permite statelor membre să-și crească în mod semnificativ cheltuielile de apărare fără a declanșa procedura pentru deficit excesiv”, a declarat Von der Leyen.

Astfel, dacă statele membre și-ar crește cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB în medie, acest lucru ar putea crea un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.

A doua propunere va fi un nou instrument, prin care vor fi oferite statelor membre împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru investiții în apărare.

“Este vorba, în principiu, de a cheltui mai bine – și de a cheltui împreună. Vorbim despre domenii de capacitate paneuropene. De exemplu: apărare antiaeriană și antirachetă, sisteme de artilerie, drone și muniție, sisteme antidrone; dar și pentru a răspunde altor nevoi de la mobilitatea cibernetică la cea militară, de exemplu”, a spus șefa CE.

Acest intrument va ajuta statele membre să își sporească masiv sprijinul pentru Ucraina.

Von der Leyen a subliniat că achizițiile comune vor reduce costurile, vor crește interoperabilitatea și vor consolida baza industrială de apărare. 

“Acesta este momentul Europei și trebuie să fim la înălțimea lui”.

Al treilea punct este utilizarea puterii bugetului UE.

“Putem face multe în acest domeniu pe termen scurt pentru a direcționa mai multe fonduri către investiții legate de apărare. Acesta este motivul pentru care pot să anunț că vom propune posibilități și stimulente suplimentare pentru statele membre, care vor decide, dacă vor să utilizeze programele politicii de coeziune, să mărească cheltuielile pentru apărare”, a explicat ea.

Ultimele două domenii de acțiune vizează mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Economiilor și Investițiilor și prin Banca Europeană de Investiții.

“În concluzie: Europa este pregătită să-și asume responsabilitățile. ReArm Europe ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru o Europă sigură și rezistentă. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri din NATO. Acesta este momentul pentru Europa. Și suntem gata să facem un pas înainte”.

Sprijin suplimentar pentru Ucraina, discutat de cinci miniștri ai apărării

Cinci miniștri ai apărării discută marți dimineață despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina.

Într-un apel video neprogramat, miniștrii apărării din Franța, Italia, Germania, Polonia, Marea Britanie au discutat despre linii concrete de acțiune pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului german al Apărării, care nu a oferit mai multe detalii.

Apelul a urmat summitului liderilor de la Londra de duminică și are rolul de a pregăti următoarea reuniune a Grupului celor cinci din 12 martie, a adăugat ministerul.

(Darius Kölsch)

Von der Leyen spune că va dezvălui marți planul de reînarmare a Europei 

Președinta Comisiei Europene le-a declarat luni reporterilor că marți va “informa statele membre” cu privire la detaliile unui plan de reînarmare a Europei – cu două zile mai devreme decât anunțase anterior.

După summitul liderilor europeni privind viitorul Ucrainei de duminică, von der Leyen a declarat: “Trebuie urgent să reînarmăm Europa” și că Executivul de la Bruxelles va propune un plan la Consiliul European de joi.

(Jasper Steinlein)

*****

Premierul francez condamnă “dominația” SUA

Vorbind luni în Adunarea Națională, prim-ministrul francez François Bayrou a lansat un atac dur la adresa “aliaților americani” ai Franței, criticând dorința de “dominație” a Washingtonului. El a lăudat conceptul de autonomie strategică susținut în trecut de generalul de Gaulle.

“Adevărul este că Franța a avut dreptate – o vedem acum chiar în momentul în care principalul nostru aliat pare să adopte retorica țării care atacă Ucraina”, a spus el.

Bayrou a vorbit, de asemenea, despre confruntarea de vineri la Casa Albă, descriind scena ca fiind “uimitoare” și identificând “două victime”: securitatea Ucrainei, “care luptă pentru supraviețuirea ei și pentru dreptul națiunilor”, și “o anumită idee despre alianța pe care noi, ca națiuni libere, am avut-o cu și în jurul Statelor Unite”.

Lidera extremei drepte Marine Le Pen a cerut continuarea sprijinului pentru Ucraina, dar cu “realism”. Ea a cerut începerea rapidă a negocierilor de pace, dar a exclus orice posibilitate de aderare a Kievului la Uniunea Europeană sau NATO, precum și orice desfășurare de trupe franceze fără un mandat ONU.

(Laurent Geslin)

****

Premierul slovac va complica summitul UE

Premierul slovac Robert Fico amenință că va “complica” adoptarea concluziilor summitului UE de săptămâna aceasta de la Bruxelles, dacă blocul nu va cere Ucrainei să reia tranzitul gazelor pe teritoriul său.

Dar Fico nu a spus în mod explicit dacă va bloca concluziile reuniunii extraordinare, dacă cererile sale nu vor fi îndeplinite.

Vorbind la o conferință de presă pentru a sublinia condițiile Slovaciei înainte de summitul UE, el a avertizat că situația pieței gazelor naturale este critică.

“Fără tranzit de gaze pe teritoriul ucrainean, Europa nu va fi niciodată competitivă”, a spus el.

Fico a insistat că acest lucru nu înseamnă neapărat tranzitul gazelor rusești, argumentând că Kievul ar putea transporta și gaz din Azerbaidjan. El a criticat, de asemenea, UE că nu a cerut nimic în schimbul sprijinului său pentru Ucraina.

Anterior, Fico a acuzat Ucraina că exploatează regulile UE care impun proprietarilor de conducte să transporte gazul cumpărat în Ucraina. Comercianții străini folosesc conducta cu flux invers al Slovaciei la Vojany pentru a ocoli restricțiile, a susținut el.

(Natália Silenská, Euractiv.sk)

****Merz a calificat conflictul Trump-Zelenski drept o “escaladare fabricată”

Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a declarat că ciocnirea de vineri dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski a fost o “escaladare fabricată”, potrivit Reuters.

“Nu a fost o reacție spontană la intervențiile lui Zelenski, ci, evident, o escaladare fabricată în această întâlnire din Biroul Oval”, a spus Merz.

“Trebuie să arătăm acum că suntem în măsură să acționăm independent în Europa”, a spus el.

(Alexandra Brzozowski)