In vizor

Peste 300 de locuri de muncă, oferite la Târgul de Cariere

Peste 300 de locuri de muncă în domenii diverse – precum inginerie, producție și tehnică, auto, IT, servicii, logistică și transport, telecomunicații, comerț, marketing, comunicare, resurse umane și finanțe-bănci – sunt oferite, miercuri, la o nouă ediție a Târgului de Cariere, care se desfășoară în foaierul Teatrului Național din Târgu Mureș.

‘Ne întoarcem la Mureș cu angajatori din diverse domenii de activitate care oferă peste 300 de locuri de muncă. Avem angajatori din diverse domenii de activitate (…). Candidații sunt invitați să vină la eveniment și să interacționeze direct cu angajatorii, aflând pe loc răspunsul la întrebările lor. În continuare, candidații caută job-uri remote, iar studenții vin și se interesează despre cum ar putea să obțină diverse intership-uri în cadrul companiilor prezente. Târgul de Cariere este un eveniment foarte așteptat în orașul Târgu Mureș, deoarece de fiecare dată aici angajatorii și candidații au oportunitatea să interacționeze direct, față în față. În calitate de candidat, ai oportunitatea să vii și să discuți cu angajatori din atât de multe domenii și chiar să te remarci la eveniment în fața lor. Angajatorul te poate cunoaște dincolo de un CV pe care îl trimiți online’, a declarat presei managerul de comunicare al Târgului de Cariere, Maria Petruța.

Spre deosebire de târgurile de profil, de această dată la Târgul de Cariere de la Târgu Mureș a fost amenajat un loc de recreere, astfel încât candidații să fie foarte relaxați în momentul în care intră în contact cu potențialul angajator.

‘Avem niște zone unde candidații se pot relaxare, pot participa la quiz-uri și cei care răspund corect la întrebările noastre pot câștiga premii oferite atât de partenerii noștri, cât și de companiile participante. Totodată, există o zonă în care ei se pot juca pe un PlayStation 5, dar și o zonă în care există jocuri de fotbal pe calculator și jocuri electronice. Este un loc unde candidații se pot relaxa și pot câștiga și premii’, precizat Maria Petruța.

Târgul de Cariere a fost fondat în anul 2006 și de atunci este organizat de două ori pe an, primăvara și toamna, în acest an fiind vizate în șase orașe din țară – Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca și Ploiești – și unul din Republica Moldova, Chișinău.

Participanții la Târgul de Cariere au precizat că, în primul rând, își doresc un job bine plătit, dacă este posibil în domeniul lor de activitate, însă alții erau interesați de o schimbare de carieră și de experiențe noi.

Între vizitatorii Târgului de Cariere de la Târgu Mureș s-a aflat și directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mureș, Gheorghe Ștef, care a spus că organizarea unor astfel de evenimente, în care oamenii să își pot găsi un loc de muncă potrivit, este salutară.

‘Este un lucru bun că se organizează aceste târguri de cariere. Din păcate AJOFM nu participă în mod oficial, nefiind invitat. Observ că sunt foarte multe locuri de muncă vacante și ne bucurăm alături de oamenii care sunt aici. Mai nou, există o platformă online pe care se găsesc toate locurile de muncă disponibile la nivelul județului Mureș, agenții economici având posibilitatea să încarce toate locurile de muncă vacante. Acestea să văd la nivelul județului Mureș și la nivel național. Agenția Județeană pentru Ocuparea de Forțe de Muncă Mureș este alături de cetățeni și mă bucur tare mult că se organizează astfel de evenimente pentru oamenii în căutarea unui loc de muncă. Într-un interval de o lună, o lună jumătate vom avea și noi, la nivel național Bursa Națională a Locurilor de muncă vacante’, a declarat Gheorghe Ștef.

Potrivit șefului AJOFM Mureș, rata șomajului la nivelul județului Mureș se situează între 3,2- 3,3%, existând în evidență în jur de 6.000 de persoane, dintre care circa 1.200 de șomeri sunt în plată.

În primele două luni ale anului 2025, ca urmare a implementării Programului Național de Ocupare a Forței de Muncă, prin intermediul AJOFM Mureș au fost încadrate în muncă 458 persoane, dintre care 244 femei.

‘Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 246 au peste 45 de ani, 43 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 21 au vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani, 54 au vârsta cuprinsă intre 25-29 de ani (54 tineri NEET) iar 94 sunt tineri sub 25 de ani (94 tineri NEET). În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 222 provin din mediul urban, iar 236 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale (141), urmate de cele cu studii profesionale (118), studii gimnaziale (103). Numărul celor cu studii primare este de 43, al celor cu școli postliceale este de 14, iar cei cu studii universitare sunt în număr de 39. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Mureș, șapte fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile’, a precizat conducerea AJOFM Mureș.