Politica

Parlamentul va vota ca senatorii și deputații cu absențe nemotivate să rămână cu mai puțini bani

Plenul reunit al Parlamentului va vota marți, de la ora 12:00, majorarea amenzilor în cazul parlamentarilor care chiulesc nemotivat.

Propunere legislativă vizează modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Astfel, se propune mărirea reținerii din indemnizația brută a parlamentarilor de la 1% la 5%.

Pe 6 martie, deputatul PNL Gabriel Andronache a anunțat inițierea unui proiect de hotărâre al Camerei Deputaților privind majorarea amenzilor în cazul parlamentarilor care chiulesc.

Măsura vine în contextul în care, de circa două săptămâni, în semn de protest pentru interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale, parlamentarii extremiști ai AUR și POT sunt în așa-zisă grevă parlamentară. Aleșii acestor formațiuni poartă banderole albe pe mâini și se plimbă pe holurile Parlamentului, dar nu participă la Comisii, la vot sau dezbateri. Noțiunea de grevă parlamentară nu este prevăzută în niciun regulament intern. Reamintim și că aleșii lucrează oricum cel mult trei zile pe săptămână.

În primăvară anului 2015, înainte de Paște, deputații nu au reușit să ajungă la muncă să discute cererea DNA care voia aviz pentru arestarea lui Marko Attila. Cei mai mulți au reușit însă să își motiveze absențele. 50 dintre deputați nu. Iar pentru cele 200 de absențe nemotivate și-au ridicat salariul tăiat de la casierie, potrivit digi24.ro.

Când să treacă la fapte, aleșii tot la bunăstarea lor s-au gândit. Sancțiunea de 5% pentru o zi de muncă pierdută nemotivat a fost redusă la  %. Regulamentul intern a fost modificat în acest sens chiar în ultima ședință a Comisiei parlamentare din 2015. Documentul a fost semnat de 5 parlamentari de la PSD și UNPR.

Altfel spus, jumătate de an deputații cu absențe nemotivate au beneficiat de prevederea favorabilă. Liderii Camerei au dispus sancționarea cu 1% din salariu, în loc să aplice Regulamentul intern care prevedea tăierea a 5% din indemnizația deputatului. În loc de 350 de lei, deputaților le-au fost reținuți doar 70 de lei pentru o absență nemotivată.