In vizor

La Târgu Mureș se respiră un aer toxic, nociv pentru sănătate

Indicii de poluare au fost depășiți la Târgu Mureș pentru a șasea oară în acest an, ultimele măsurători de la stația de monitorizare a Agenției de Protecția Mediului Mureș din centrul municipiului indicând o depășire a valorii maxime la PM 10, cu o medie zilnică de 84,18 micrograme pe metru cub (µg/mc), față de limita de 50 µg/mc.

„La stația MS-1 din Târgu Mureș, mai exact de lângă Administrația Bazinală de Apă Mureș, situată în zona centrală a municipiului, pentru ziua de ieri (luni, n.r.) s-a înregistrat o medie zilnică de 84,18 micrograme pe metru cub, față de cât este valoarea limită zilnică pentru sănătatea populației, adică 50 micrograme pe metru cub. Dar noi vorbim și de o perioadă rece în care se arde combustibil, iar practic cauza probabilă este încălzirea rezidențială, dar totodată și traficul rutier. Pentru particulele în suspensie, fracția PM 2.5 se monitorizează gravimetric, dar pentru acest indicator nu putem furniza date în timp real, însă este în corelație strânsă cu PM10. De asemenea, vreau să vă informez că anul acesta s-au mai înregistrat cinci depășiri, tot la stația MS-1. Faptul că Târgu Mureșul are un aer poluat acum chiar nu este o noutate,” a declarat șefa Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.

Potrivit șefei APM Mureș, astfel de depășiri s-au mai înregistrat și la alte stații de monitorizare, precum MS-2, dar în urmă cu o zi aceasta a suferit o defectiune, urmând ca datele să fie recuperate. „Aceste depășiri este posibil să aibă legătură cu incendiile de vegetație, într-o mică măsură, dar cauzele sunt clare: încălzirea rezidențială și traficul rutier. Principala cauză este traficul rutier,” a precizat șefia APM Mureș.

APM Mureș a precizat că indicii utilizați de site-ul menționat sunt după o metodologie americană și nu specifică modul în care se fac determinările, așa cum prevede legislația românească. La indicatorul pulberi în suspensie, fracția PM 2.5, legislația naastră stipulează doar valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane, care este de 20 micrograme/mc.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a indicat o creștere semnificativă în ceea ce privește PM10 la nivelul municipiului Târgu Mureș, particulele în suspensie PM2.5 nefiind monitorizate în mod direct.

Organizația Mondială a Sănătății susține că, dintre toți poluanții atmosferici obișnuiți, PM2.5 este asociat cu cea mai mare proporție de efecte adverse asupra sănătății legate de poluarea aerului. Studiile arată că o mare parte din poluarea cu PM2.5 este generată de emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau a lemnului. Printre sursele naturale de poluare cu PM10 și PM2.5 se numără incendiile de vegetație, furtunile de praf, polenul şi pulverizarea mării.