
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2024 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor și a Centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative
„Prin această ordonanță de urgență, finanțarea serviciilor medicale preventive și curative pentru bolnavii cu toxicodependență se va putea efectua din bugetul de stat, atât prin Ministerul Sănătății, cum era până în prezent, cât și prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Modificările vor permite și continuarea asigurării tratamentului și a serviciilor de prevenire a adicțiilor, în concordanță cu Strategia UE pentru Sănătatea Mintală”, se arată în informarea de presă transmisă de Guvern.
O altă modificare prevede extinderea tipurilor de tratamente care pot fi acordate în centrele de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor. Astfel, pe lângă tratamentul specializat cu agonişti/antagonişti de opiacee şi servicii de dezintoxicare ambulatorie, pacienții vor putea beneficia și de alte medicamente reglementate. Acestea sunt stabilite în lista medicamentelor de care pot beneficia asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.
„Ordonanța stabilește și reglementări mai clare cu privire la modalitatea de acordare a serviciilor de asistență și consiliere medicală, psihologică şi socială la nivelul acestor centre. Aceste servicii vor putea fi acordate fie la cererea persoanei care are nevoie de ajutor sau a reprezentantului legal al acestuia, în cazul în care consumatorul este minor sau nu are capacitatea de a lua decizii legale, fie la solicitarea autorităților competente, de exemplu diverse instituții ale statului. Aceste instituții pot include autorități care se ocupă de protecția copilului sau agenții care monitorizează sănătatea publică, sau de către un organ judiciar, în cazul în care consumatorul este implicat într-un proces legal, spre exemplu. Aceste servicii vor fi acordate rapid și eficient pentru a nu lăsa pacientul să aștepte mult timp, iar situația să i se agraveze”, se mai arată în informarea Guvernului.
Reglementările sunt importante pentru ca persoanele care suferă de dependențe sau de alte probleme legate de sănătatea mintală să aibă acces la sprijin rapid și adecvat, indiferent de situația lor legală sau de vârstă. Este o măsură care are ca obiectiv să protejeze drepturile și interesele celor care se află în situații vulnerabile, în special în cazul minorilor sau al persoanelor care nu pot lua decizii pentru sine.
„Am încercat să avem o cât mai mare adresabilitate, astfel încât să putem atinge obiectivul pe care l-am avut prin această înființare, aceea de a fi mai aproape de familii, mai aproape de cei care au astfel de probleme cu consumul și adicția de droguri, să putem să venim cu toată această parte de consiliere, de consiliere psihologică și pentru acest lucru a mai fost tot astăzi adoptată o Hotărâre de Guvern în care au fost desemnate, nominalizate cele 43 de centre de sănătate mintală în toate județele țării și în municipiul București, astfel încât să putem să devenim funcționali cu agenția care se află în coordonarea directă a prim-ministrului”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea.