
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că nu există nici discuții, nici informații oficiale despre informația potrivit căreia pentagonul ia în calcul retragerea a mii de soldați din Europa de Est.
“Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu domnul ministru Tîlvăr să comunice o poziție oficială a MApN legată de acest subiect”, a spus Bolojan.
Președintele a adăugat că, la ultima discuție cu miniștrii de Externe din UE, secretarul de stat american Marco Rubio a reafirmat angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO, astfel că “nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie, în afara de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe Flancul de Est.”
Real este că în Administrația SUA și la Pentagon se discută de reduceri de cheltuieli, de reorganizări, dar asta nu înseamnă aspecte care țin de Flancul de Est, cel mai important din Europa, a mai spus Bolojan.
El a punctat că în NATO pot fi “reorganizări și dislocări”, dar în România este o prezență pe contingente, adică înlocuiri de trupe, nicidecum o retragere definitivă.
Reacția lui este la faptul că înalți oficiali ai Departamentului Apărării iau în considerare o retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, stârnind îngrijorare pe ambele continente că o asemenea decizie l-ar încuraja președintele rus Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni care au fost informați cu privire la această chestiune.
Cei care ar urma să fie retrași fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a întări apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă, susțin, sub acoperirea anonimatului, șase oficiali americani și europeni. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea presupune îndepărtarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.