
Fermierii români vor putea beneficia de programul „Rabla pentru Tractoare” până la data de 31 martie 2025, conform anunțului făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Programul are ca scop sprijinirea modernizării echipamentelor agricole și încurajarea unui sistem agricol mai eficient și mai prietenos cu mediul. Ghidul a suferit unele modificări, printr-un Ordina al Ministrului. (varianta nouă a ghidului poate fi consultată accesând următorul link: https://www.mmediu.ro/articol/proiectul-de-ordin-al-ministrului-mediului-apelor-si-padurilor-pentru-modificarea-ghidului-de-finantare-a-programului-de-stimulare-a-innoirii-parcului-national-de-tractoare-si-masini-agricole-autopropulsate-aprobat-prin-ordinul-ministrului-mediului-apelor-si-padurilor-nr-2499-2024/7755
Fermierii se vor putea înscrie direct
Una dintre cele mai importante modificări ale ghidului de finanțare se referă la modul de înscriere în program. Spre deosebire de anii anteriori, când fermierii trebuiau să aplice prin intermediul dealerilor, acum fiecare solicitant va putea să se înscrie personal.
„Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanțarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer și nu de către ei înșiși. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare”, a explicat ministrul Mircea Fechet.
De asemenea, perioada de monitorizare a beneficiarilor a fost extinsă de la un an la cinci ani, ceea ce înseamnă că fermierii care primesc finanțare vor fi obligați să păstreze și să utilizeze tractorul achiziționat pe toată această perioadă.
„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.
Finanțare de până la 44.000 de euro
Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat prin program este de 55.000 de euro.
O altă modificare importantă este posibilitatea de a preda un autovehicul uzat, fie un vechi tractor, fie un autoturism, fără ca vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să fie un criteriu de eligibilitate.
„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulți fermieri, nu de mai puțini”, a declarat Mircea Fechet.