
Un depozit frigorific în valoare de peste 7,5 milioane de euro, din care jumătate a fost finanțat de Guvernul Ungariei prin Fundația Pro Economica din Tîrgu Mureş, a fost inaugurat, vineri, în comuna Sânpaul de către oficiali români și din țara vecină, între care ministrul adjunct de externe de la Budapesta, Magyar Levente, și ministrul Finanțelor de la București, Tánczos Barna.
”Pentru noi, cei din Ungaria, dezvoltarea care are loc în România și în interiorul acesteia, mai ales în Transilvania, în partea aceasta a țării, este ceva ce n-am mai văzut nici în Ungaria și nici altundeva în ultimele decenii. Această țară în decurs de 10-20 de ani a reușit să-i prindă din urmă pe vecinii săi. Și dacă cineva își aduce aminte cum era când veneam cu mașina aici, acum 10 ani, din Budapesta cât timp ne lua să ajungem în Târgu Mureș, în inima Ținutului Secuiesc, și ne uităm comparativ cum este azi și ce vedem pe drum, cred că ceea ce am zis e deja susținut de fapte”, a declarat Magyar Levente, potrivit traducerii oficiale.
Oficialul de la Budapesta a precizat că Ungaria a încercat să devină parte din această dezvoltare, deoarece pentru țara sa ”este foarte important ca și România să o ducă bine din punct de vedere economic” și că din acest motiv au fost lansate mai multe programe în sprijinul economiilor locale, prin Fundația Pro Economica.
”Este o un efort comun cu UDMR, care acum iarăși este la guvernare și este bine că putem să cooperăm, atât la nivel național, cât și la nivel județean, dar chiar și la nivel local și asta este foarte important pentru că prin această cooperare încercăm să dezvoltăm atât Ardealul, cât și România (…). Eu cred că România a ajuns din urmă Ungaria (…). Felicitări celor care au investit în această companie și că v-ați avântat în această industrie alimentară. Puteți să contați în continuare pe ajutorul nostru”, a afirmat Magyar Levente.
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a mulțumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul oferit în construirea depozitului frigorific Keller Logistics din Sânpaul și i-a încurajat pe cei doi investitori din România, Vass Bela și Ovidiu Iliescu, să cucerească inclusiv piețele internaționale.
”Ați făcut un pas uriaș și vă felicit încă o dată. Este un exemplu superb pentru o colaborare româno-maghiară sau maghiară-română, nu contează ordinea, și avem o finanțare în suport din partea guvernului maghiar. Avem doi asociați, unul român, celălalt ungur secui și lucrurile pot merge înainte foarte bine. Mă bucur și pentru domnul primar (din Sânpaul, Simon Istvan n.r.), dânsul este un campion al atragerii investitorilor în localitate. Suntem foarte mulți care ne uităm câteodată chiar cu invidie la dânsul, pentru că este absolut superb ceea ce a făcut în această localitate. Vă urez mult succes în continuare, să aveți determinarea și curajul să vă gândiți la investiții și mai mari și, de ce nu, și în afara țării, ca să arătați și în afara României că sunteți capabili să cuceriți și alte piețe, piețe noi pentru voi și pentru România”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
Directorul general al Keller Logistics şi unul din acţionarii companiei, Ovidiu Iliescu, a arătat că acest proiect vine în sprijinul tuturor producătorilor de alimente, al companiilor din retail, garantându-le soluții eficiente pentru siguranța alimentară, concomitent cu dezvoltarea comunității locale.
”Aș vrea să vă transmit că în logistică cel mai important moment este prezentul, deși ne raportăm și la trecut și la viitor și toate serviciile noastre ne dorim să fie ‘on time’. Tocmai de aceea, alături de furnizorii noștri de tehnologie, partenerii din proiect, am vrut să aducem tehnologiile viitorului în prezent și ne dorim să creăm valoare adăugată pentru clienții noștri și să ne îmbunătățim capacitatea de a răspunde prompt la cerințele acestora”, a subliniat Ovidiu Iliescu.
Și Vass Bela, celălalt acționar al Keller Logistics Sânpaul, a arătat că proiectul de investiții greenfield este construit cu cea mai modernă tehnologie și condiții de automatizare disponibile în prezent.
”Clădirea principală de depozitare are 2.263 de metri pătrați și are o înălțime de 38 de metri. Cantitatea care poate fi depozitată, la diferite niveluri de răcire, va fi în total de 10.800 de paleți, care vor fi susținuți de sistemul de rafturi proiectat corespunzător, patru macarale automate de ridicare, sistem de transport și control paleți, patru sisteme de poartă etanșă cu închidere rapidă, mașină de ambalat automată și pachetul software care le deservește. Sistemul este, de asemenea, capabil să stocheze înghețată care necesită minus 27 de grade. Sistemul de răcire pe bază de dioxid de carbon este modern, prietenos cu mediul și are un consum relativ scăzut. Pentru a asigura eficiența depozitării, precum și în conformitate cu standardele interne extrem de ridicate de protecție împotriva incendiilor, am instalat un sistem de reducere a oxigenului, care previne complet formarea incendiului”, a precizat Vass Bela.
Provocarea investitorilor Keller Logistics Sânpaul este obținerea independenței energetice, reducerea costurilor de operare legate de electricitate, prin utilizarea energiei regenerabile, prin instalarea unui parc fotovoltaic cu o putere nominală de 0,6 MW.
Investorii susțin că acest proiect nu ar fi putut fi realizat fără programul de sprijin al Guvernului Ungariei, derulat prin Fundația Pro Economica, dar și al băncilor finanțatoare și fără munca asiduă a echipei, consultantului, proiectanților.
”În total, investiția de la Sânpaul a costat 3 miliarde de forinți, iar noi am contribuit cu jumătate, 50% din acesta am finanțat în cadrul programului de dezvoltare economică. Prin acest program finanțat de Guvernul Ungariei deja avem aproape 100 de investiții finalizate în cele trei județe, Harghita, Covasna și Mureș”, a precizat și directorul Fundației Pro Economica, Monika Kozma.