Din oras

Circa 80 de angajați ai ANAF au întrerupt lucrul și protestează în fața instituției

În jur de 80 de angajați ai Administrației Finanțelor Publice Mureș au întrerupt, munca, luni, și au protestat în fața sediului din Târgu Mureș, împotriva intenției de modificare a Legii nr.153/2017, prin care se urmărește reducerea sporului de condiții vătămătoare.

”Se desfășoară un protest spontan la angajaților de la AFP Mureș, legat de încercarea Guvernului de a modifica Legea 153 și de a tăia acel spor de condiții vătămătoare. În acest sens, se organizează acest protest spontan. Suntem 70-80 de persoane (…). Nu suntem de acord cu tăierea acestui spor – noi, ca și organizație sindicală și ca și angajați. Nu suntem absurzi și înțelegem și vrem și noi să participăm, la rândul nostru, la încercarea de a redresa țara din punct de vedere economic și încercarea de a asigura niște servicii publice de calitate, dar nu suntem de acord cu tăierea acestui spor la 300 lei brut. Acest spor de condiții vătămătoare este aprobat într-o lege organică, Legea 153 din 2017, și se acordă având în vedere faptul că angajatorul nu poate asigura condițiile optime pentru sănătate și protecție în muncă. Acest spor se acordă pe baza unor studii, a unor documente care sunt întocmite de către organele competente ale statului român, independent de angajator, care vin și calculează acest studiu sau aceste condiții vătămătoare în funcție de ce găsesc la fața locului”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Finanțe Mureș, Cosmin Filip.

Liderul sindical susține că există angajați ai AFP Mureș care s-ar fi îmbolnăvit din cauza condițiilor de muncă și că un exemplu de condiții vătămătoare ar fi faptul că abia în urmă cu două săptămâni clădirea ANAF din Târgu Mureș a fost deratizată, ‘întrucât existau tot felul de vietăți care nici n-au ce căuta pe aici’, dar și faptul că inspectorii sunt puși, uneori, în situația de a verifica documente pline de excremente de șoareci sau ținute în condiții necorespunzătoare.

”Acest spor se acordă efectiv pentru condiții vătămătoare și se acordă în baza unor studii, a unor documente întocmite de organele competente, independent de angajator și ele sunt agreate și se regăsesc și în legislația Uniunii Europene (…). Eu sunt inspector de inspecție fiscală, am întâlnit, nu o dată, situații în care ne-au fost a prezentate la control, în timpul activității, acte care erau roase de șoareci, care în interiorul aveau excremente de șoarece, care erau au fost depozitate în anumite spații unde era igrasie, miroseau a igrasie și era mucegai pe acele acte. Noi trebuie să răsfoim acele acte, să le verificăm. Am avut situații de colegi care s-au îmbolnăvit pe aceste considerente”, a precizat Filip.

Liderul sindical a spus că nu știe cât timp va dura protestul angajaților AFP Mureș, fiind unul spontan.